Cirkularna ekonomija privlači sve veću pažnju suočenu s napredujućim klimatskim promjenama i drugim krizama. Ako se ovaj održivi ekonomski model dosljedno primjenjuje, opravdana je nada da inteligentna kružna ekonomija može dati značajan doprinos ispunjavanju globalno dogovorenog cilja od 1,5 stepeni.

Šta se krije iza koncepta i kakav uticaj na tu temu imaju zakonodavstvo i standardizacija? Pročitajte sljedeći članak kako biste saznali sve što vam je potrebno o strategijama cirkularne ekonomije i ulozi normi i okolinskih standarda.

Šta je cirkularna ekonomija?

Cirkularna ekonomija je ekonomski model koji ima za cilj da efikasno koristi resurse, minimizira otpad i zadrži proizvode i materijale u opticaju što je duže moguće.

Osnovna ideja: upravljanje sa nultim otpadom. Koncept prirodnog ciklusa materijala bez otpada (nula otpada) sve je samo ne nov. Izvorni oblik tradicionalne poljoprivrede odličan je primjer uglavnom prirodnog i održivog korištenja resursa. Može se smatrati originalnim modelom funkcionalne cirkularne ekonomije jer funkcioniše bez umjetnih aditiva i nusproizvoda iz proizvodnje, a "otpad" korištenja proizvedenih proizvoda završava nazad na polju.

Međutim, industrijalizacija je dovela do pojave linearne ekonomije, koja je u oštroj suprotnosti s cirkularnom ekonomijom. U ovom linearnom modelu, proizvodi se obično odbacuju nakon upotrebe, što rezultira potpunim gubitkom resursa. Nažalost, ovo i danas prevladava, sa EU koja sama generiše 2.2 milijarde tona otpada u 2023. 

 

Cilj industrijske cirkularne ekonomije: od kolijevke do kolijevke

Cirkularna ekonomija se fokusira na ponovnu upotrebu, popravku, preradu i recikliranje, uz prevenciju otpada. Iako je ideja o cirkularnoj ekonomiji za industrijsko okruženje stara tek oko 35 godina, trebalo je još skoro deset godina prije nego što je princip „od kolijevke do kolijevke“ razvijen krajem 1990-ih.

Idealno načelo cirkularne ekonomije nudi obećavajuće rješenje za naše društvo za bacanje. Međutim, njegovo široko usvajanje tek treba postići. S obzirom na klimatsku krizu, postojeće kritične zavisnosti i rizike u lancu snabdijevanja, prelazak na cirkularnu ekonomiju nije samo poželjan, već i hitan.

Pojam cirkularne ekonomije u smislu akcionog plana EU pokriva sve faze stvaranja vrijednosti - od dizajna proizvoda i proizvodnje do potrošnje ili upotrebe, popravke, upravljanja otpadom i sekundarnih sirovina koje se vraćaju u privredu.

Izvor: Nacionalna strategija cirkularne ekonomije (NKWS) Objavilo njemačko savezno ministarstvo za okolinu, zaštitu prirode, nuklearnu sigurnost i zaštitu potrošača

Okolinski zdrava i društveno prihvatljiva cirkularna ekonomija zasnovana je na:

  • Održivom dizajnu proizvoda
  • Održivo dobijenim primarnim sirovinama i sekundarnim sirovinama, po mogućnosti recikliranjem
  • Čistoj, niskoenergetskoj tehnologiji za procese obrade i proizvodnje, uključujući korištenje obnovljivih izvora energije
  • Okolinski prihvatljivoj trgovini i modernoj i inteligentnoj logistici
  • Dugom vijeku trajanja proizvoda i visokim standardima kvalitete i popravljivosti
  • Niskoenergetskoj preradi i reciklaži sa malim zagađivanjem
  • Minimiziranju otpada izvan ciklusa i njegovoj bezopasnosti

Kada se bolje pogleda, dizajn proizvoda je logična polazna tačka za funkcionalnu cirkularnu ekonomiju. Procjena životnog ciklusa u skladu sa ISO 14040 i ISO 14044 ili bilans stakleničkih plinova koji se odnosi na proizvod (ISO 14067), koji se može koristiti za modeliranje cijelog životnog ciklusa proizvoda i njegovog utjecaja na okolinu, može pomoći u procesima donošenja odluka u dizajnu proizvoda.

U dizajnu proizvoda treba voditi računa o sljedećim aspektima:

  • Fokus na jednostavna tehnička rješenja, trajnost i popravljivost i lako recikliranje
  • Upotreba dijelova i materijala koji se lako mogu reciklirati koji su dostupni na regionalnom ili domaćem tržištu
  • Upotreba nusproizvoda iz drugih procesa proizvodnje
  • Upotreba obnovljivih materijala
  • Izbjegavanje upotrebe toksičnih i rijetkih supstanci
  • Upotreba sljedivih komponenti i javnih standarda

Ili, da parafraziramo starogrčkog basnog pjesnika Ezopa: "Quidquid agis, prudenter agas et respice finem" (Šta god da radite, radite to mudro i razmislite o kraju).

carbon footprint-dqs-whitepaper-cover-pdf
Loading...

Karbonski otisak

Besplatni Bijeli papir

Danas, veoma različiti pokretači pozivaju kompanije da uspostave sistem upravljanja klimom. Emisije stakleničkih plinova treba da se utvrđuju i prijavljuju u skladu sa priznatim standardima kao što su ISO 14064-1, ISO 14067, ISO 14068-1 ili Protokol GHG.

Možete saznati koji je standard prikladan za vašu kompaniju i koje korake trebate poduzeti da potvrdite svoj korporativni i proizvodni karbonski otisak u našem besplatnom Bijelom papiru.

Rizici i prilike cirkularne ekonomije

Trezveno razmatranje rizika i prilika cirkularne ekonomije primijenjene u cijelosti pokazuje da mogućnosti ovog oblika ekonomske aktivnosti daleko nadmašuju rizike u smislu klimatskih promjena. Ali prvo, pogledajmo potencijalne rizike:

  • Nestanak kompanija sa linearnim poslovnim modelima i bez kontekstualnog razmatranja na linearnim tržištima koje treba ukinuti
  • Visoki investicioni troškovi za prelazak na "od kolijevke do kolijevke"
  • Veći materijalni i procesni troškovi u kratkom i srednjem roku
  • Mogući novi (zdravstveni i sigurnosni) rizici u novim poslovnim područjima industrije održavanja, prerade i recikliranja

Kada govorimo o rizicima za privredu u vezi sa cirkularnom ekonomijom, prvenstveno mislimo na one kompanije ili tržišta čiji se poslovni modeli zasnivaju na brzom protoku nekvalitetnih proizvoda za jednokratnu upotrebu (kao što su jednokratni plastični i električni predmeti ili tekstil brze mode koji se ne može reciklirati) i planirana zastarjelost (proizvodi sa unaprijed određenim tačkama loma). Učešće u cirkularnoj ekonomiji, koje može biti propisano zakonom, ili sve veća neefikasnost nereciklabilnih poslovnih modela i proizvoda značilo bi njihov nestanak.

Za kompanije koje zahtijevaju, na primjer, tehnički sofisticirano dizajnersko rješenje i dalekosežne promjene u proizvodnji za prelazak na "od kolijevke do kolijevke", veći troškovi bi se mogli pokazati kao rizik - barem kratkoročno i srednjoročno.

 

Prilike su daleko veće od rizika

S druge strane, prilike dosljedne cirkularne ekonomije su očigledne - ako se implementira na energetski efikasan način, npr.:

  • Ušteda resursa
  • Ušteda energije
  • Smanjenje emisije stakleničkih plinova
  • Očuvanje staništa i ekosistema
  • Nezavisnost od uvoza sirovina i veća dostupnost sirovina
  • Smanjenje (toksičnog) otpada
  • Otvaranje novih radnih mjesta
  • Promovisanje inovacija u dizajnu proizvoda
  • Veća kvaliteta proizvoda i duži vijek trajanja proizvoda
  • Dugoročno smanjenje troškova

Prilike stoga ne ukazuju samo na značajne okolinske koristi za ljude, kao što su ograničavanje klimatske krize, očuvanje ekosistema, smanjenje zagađenja zraka, tla i vode, itd. One također ukazuju na primjetan porast inovacija i ogroman ekonomski potencijal, uključujući veće potrošačke beneficije. Osim toga, postoji niz društvenih aspekata, uključujući perspektivu novih i prije svega održivih poslova, kao i smanjenje potražnje iz problematičnih izvora sirovina.

ISO 14001 susreće cirkularnu ekonomiju

ISO 14001 je međunarodno važeći i priznati okolinski standard. Provode ga kompanije dobrovoljno bez ikakvih zakonskih obaveza i iz različitih okolinskih, ekonomskih i socijalnih razloga. Standard stoga može imati određeni utjecaj na aspekte cirkularne ekonomije. Međutim, njegov uticaj je ograničen na korisnike standarda, čiji broj prema godišnjoj ISO anketi, stabilno raste.

Od brojnih zahtjeva standarda, oni u poglavlju 6.1.2, "Aspekti životne sredine", su suštinski relevantni za cirkularnu ekonomiju. Prema definiciji standarda, okolinski aspekt je "komponenta aktivnosti ili proizvoda ili usluga organizacije koja je u interakciji ili može biti u interakciji sa okolinom."

Glavni cilj je definisati te okolinske aspekte unutar opsega sistema upravljanja okolinom koji proizlaze iz aktivnosti kompanije i njenih proizvoda i usluga, barem u onoj mjeri u kojoj su oni dovoljno značajni, podložni kontroli ili uticaju. Okolinski aspekti moraju biti definisani „razmatranjem životnog ciklusa“ - ovo je centralna izjava za relevantnost u odnosu na cirkularnu ekonomiju.

Ovo postavlja dva pitanja: kada je okolinski aspekt "značajan" i šta znači procjena životnog ciklusa proizvoda ili usluge u smislu standarda ISO 14001?

  1. Vaša kompanija sama određuje koji su okolinski aspekti značajni!
  2. Šta treba učiniti da se osigura da se životni ciklus smatra u skladu sa standardom može se naći u aneksu standarda pod A.6.1.2: „Ovo [tj. razmatranje životnog ciklusa] ne zahtijeva detaljano, dovoljno je pažljivo razmatranje dijelova životnog ciklusa koje organizacija može kontrolisati i na koje može uticati."

Stoga, implementacija i certifikacija okolinskog standarda može biti prvi korak za kompaniju ka smislenoj cirkularnoj ekonomiji. Međutim, relevantni zahtjevi standarda su prilično nejasni kao pokretačka snaga. Ova situacija će ostati relativno ista sa tekućom revizijom ISO 14001, koja bi trebala biti završena do kraja 2025. Za sada se može pretpostaviti da neće biti napravljene veće promjene u zahtjevima, ali da će određene teme u Aneksu A - uključujući "cirkularnu ekonomiju" - biti naglašene.

Cirkularna ekonomija na nacionalnom i nivou EU

Cirkularna enomonija u Njemačkoj

Nacionalna strategija kružne ekonomije njemačke vlade (NKWS) ima za cilj da ujedini ciljeve i mjere u Njemačkoj za cirkularnu ekonomiju i očuvanje resursa iz svih postojećih strategija kako bi smanjenje zahtjeva za primarnim sirovinama utvrđenim koalicionim sporazumom moglo biti postignuto. U isto vrijeme, NKWS bi trebao dati odlučujući doprinos smanjenju zagađenja okoline, zaštiti biodiverziteta i zaštiti klime.

U primarnoj industriji, na primjer, emisije stakleničkih plinova i potrošnja energije trebaju se značajno smanjiti kroz povećanu reciklažu i korištenje sekundarnih sirovina. To je zato što se većina emisija stakleničkih plinova ne stvara tokom proizvodnje već tokom vađenja sirovina. Istovremeno, NKWS u Njemačkoj bi trebao dati značajan doprinos obezbjeđivanju snabdijevanja sirovinama, kao što su rijetke zemlje, i na taj način smanjiti ovisnost o uvozu sirovina. 

Akcioni plan cirkularne ekonomije u EU

Evropska komisija objavila je svoj novi akcioni plan cirkularne ekonomije (CEAP) u martu 2020. Važan je dio Evropskog zelenog dogovora, Evropske agende za održivi rast. "Tranzicija EU na cirkularnu ekonomiju ima za cilj smanjenje pritiska na prirodne resurse i stvaranje održivog rasta i radnih mjesta", navodi se u priopćenju Evropske komisije. Plan se smatra preduslovom za postizanje ciljeva EU o klimatskoj neutralnosti i zaustavljanje gubitka biodiverziteta. 

Akcioni plan EU sadrži inicijative tokom životnog ciklusa proizvoda. Fokus je na dizajnu proizvoda, promicanju procesa cirkularne ekonomije i održive potrošnje, izbjegavanju otpada i zadržavanju korištenih resursa unutar ekonomije EU. To se postiže i zakonskim i građanskim mjerama.

Cirkularna ekonomija u kontekstu standardizacije

Njemačka vlada vjeruje da je brza tranzicija sa trenutno dominantne linearne ekonomije na funkcionalnu cirkularnu ekonomiju od suštinskog značaja za postizanje ciljeva formulisanih u Zelenom dogovoru i Nacionalnom zakonu o zaštiti klime 2021. ili njegovoj reviziji 2023. Standardizacija procesa i proizvoda bi trebala igrati vitalnu ulogu u tome.

DIN (Njemački institut za standardizaciju), DKE (Njemačka komisija za električne, elektronske i informacione tehnologije) i VDI (Udruženje njemačkih inženjera) stoga su sa stručnjacima iz industrije, nauke, javnog sektora i civilnog društva razvili "Mapu puta za njemačku standardizaciju" o cirkularnoj ekonomiji.

Ovaj akcioni plan ima za cilj da stvori osnovu za norme i standarde duž čitavog lanca vrijednosti i na taj način omogući prije svega praktikovanje cirkularne ekonomije. U središtu mape puta je sedam kritičnih oblasti za koje se čini da je standardizacija lanca vrijednosti zasnovana na održivosti posebno neophodna i koja su zasnovana na fokusnim temama Akcionog plana za cirkularnu ekonomiju EU:

  • Digitalizacija, poslovni modeli, menadžment
  • Elektrotehnika, informacione i komunikacione tehnologije
  • Baterije
  • Pakovanje
  • Plastika
  • Tekstil
  • Zgrade i opštine

Za ove ključne teme već postoji oko 2.100 pojedinačnih standarda. Svi oni mogu biti relevantni za cirkularnu ekonomiju i sada se ponovo razmatraju imajući tu temu na umu. U svim sektorima je također identificirano pet „tema koje prožimaju sve oblasti“ koje se mogu unaprijediti korištenjem normi i okolinskih standarda:

  • Procjena održivosti
  • Produženje radnog vijeka
  • Digitalni pasoš proizvoda
  • Reciklabilnost
  • Kraj otpada

Standardi na temu cirkularne ekonomije

ISO 59004

ISO 59004 je međunarodni standard iz porodice ISO 59000 koji promoviše prelazak na cirkularnu ekonomiju i pruža sveobuhvatne smjernice za organizacije. Ima za cilj da se pozabavi pitanjima životne sredine kao što su nedostatak resursa, klimatske promene i gubitak biodiverziteta, naglašavajući održivo upravljanje resursima. Usklađivanjem sa ISO 59004, organizacije mogu isporučiti održivija rješenja, poboljšati svoje odnose sa zainteresiranim stranama i povećati svoju otpornost na okolinske i ekonomske rizike. Standard podržava organizacije u doprinosu Agendi Ujedinjenih naroda 2030 za održivi razvoj i osiguravanju održive budućnosti.

ISO 59004:2024-05 - Cirkularna ekonomija - Rječnik, principi i smjernice za implementaciju

ISO 59010

Vodič podržava organizacije koje žele transformisati svoje poslovne modele i mreže vrijednosti iz linearnog ekonomskog modela u kružni model. ISO 59010 se fokusira na strategije upravljanja za implementaciju praksi cirkularne ekonomije kako na nivou kompanije tako i između različitih kompanija. Vodič nadopunjuje standard ISO 59004 pružajući detaljne smjernice o procjeni trenutnih modela stvaranja vrijednosti, mapiranju lanaca vrijednosti i mreža vrijednosti i razvoju strategija cirkularne ekonomije.

ISO 59010:2024-05 - Cirkularna ekonomija - Smjernice o tranziciji poslovnih modela i mreža vrijednosti

ISO 59020

Standard ISO 59020 pruža jasnu, strukturiranu metodu za mjerenje i procjenu performansi cirkularne ekonomije. Pomaže organizacijama da identifikuju koliko efikasno minimiziraju potrošnju resursa i optimizuju kružnost materijala. Standard ne samo da pomaže u postizanju održivosti životne sredine, već i podržava ciljeve održivog razvoja (SDG) usklađivanjem sa Agendom Ujedinjenih nacija 2030 i SDG. Za kompanije, on pruža način za kvantifikaciju napretka i demonstriranje njihove posvećenosti održivim praksama.

ISO 59020:2024-05 - Cirkularna ekonomija - Mjerenje i ocjenjivanje kružnih performansi

ISO 59040

Vodič pruža generičku metodu za poboljšanje tačnosti i potpunosti informacija o cirkularnoj ekonomiji zasnovanu na korištenju lista podataka o cirkularnosti proizvoda u nabavci ili snabdijevanju proizvoda. Metodologija uključuje skup zahtjeva koje definiše sama organizacija, uključujući pouzdano izvještavanje i razmjenu informacija o cirkularnoj ekonomiji. Dokument također pruža smjernice o tome kako definisati i razmijeniti pregled proizvoda cirkularne ekonomije, uzimajući u obzir vrstu, sadržaj i format informacija koje treba pružiti.

ISO/DIS 59040:2023 - Nacrt - Cirkularna ekonomija - Podaci o kružnosti proizvoda

Cirkularna ekonomija i njen značaj za klimatske promjene - zaključak

Cirkularna ekonomija, zasnovana na principima kao što su nulti otpad i od kolijevke do kolijevke, nudi ogroman potencijal za borbu protiv klimatskih promjena. Kroz održivi dizajn proizvoda, korištenje obnovljive energije i efikasnu reciklažu, mogu se uštedjeti resursi, smanjiti emisije stakleničkih plinova, a otpad svesti na minimum.

Zakonodavstvo, norme i okolinski standardi, kao npr ISO 14001, kao i nacionalne i evropske strategije, igraju ključnu ulogu u implementaciji i promociji ovog ekonomskog modela. Uprkos nekim izazovima i rizicima, okolinske i ekonomske prilike očigledno nadmašuju rizike. To čini kružnu ekonomiju važnim oruđem u borbi protiv klimatskih promjena i nudi ekonomske koristi.

Za kompanije, dosljedna primjena cirkularne ekonomije ne znači samo održivo korištenje resursa, već i mogućnost pokretanja inovacija i dugoročnog smanjenja troškova. Usklađenost sa normama i standardima pomaže da se cirkularna ekonomija učini efikasnom i efektivnom.

fragen-antwort-dqs-fragezeichen auf wuerfeln aus holz auf tisch
Loading...

Imate li pitanja?

Mi smo tu za vas.

Želite li saznati više o ISO 14001 certifikatu, verifikaciji vaših korporativnih ili povezanih sa ravnotežom stakleničkih plinova (ISO 14064, 14067, GHG Protokol) ili auditu vašeg životnog ciklusa (LCA) u skladu sa ISO 14040 i ISO 14044?

Saznajte više. Bez obaveza i besplatno.

DQS - šta možemo učiniti za vas

Ekonomska sigurnost i održivo djelovanje – razumijevanje i jednog i drugog kao usklađenih ciljeva i njihovo učvršćivanje u proizvodni proces smatra se jednim od najvažnijih korporativnih zadataka danas. Rastući globalni značaj održivosti i stalna promjena svijesti odražavaju se u sve složenijim okolinskim zakonima.

Uvođenje efektivnog sistema upravljanja okolinom u skladu sa ISO 14001 je način jačanja povjerenja i proširenja tržišnih mogućnosti usmjeren prema budućnosti. Uspješne kompanije vide certifikaciju kao priliku da se jasnije identifikuju rizici i potencijali za poboljšanje kroz neutralan, nezavisan pogled izvana.

Kao međunarodno priznato certifikacijsko tijelo za sisteme upravljanja i procese, vršimo audite na više od 30.000 dana audita godišnje. Naša tvrdnja počinje tamo gdje se završavaju kontrolne liste audita. Vjerujte nam na riječ.

Povjerenje i ekspertiza

Naše tekstove i brošure pišu isključivo naši stručnjaci za standarde ili dugogodišnji auditori. Ako imate bilo kakvih pitanja o tekstualnom sadržaju ili našim uslugama našem autoru, molimo kontaktirajte nas.

Autor
Lukas Betthäuser

Lukas Betthäuser je stručnjak za standarde za upravljanje zaštitom klime u DQS odjelu za upravljanje proizvodima. Kao menadžer projekta, stekao je praktično iskustvo u oblastima ugljičnog otiska, analize životnog ciklusa, analitičke hemije i bioloških istraživanja. Njegove studije o nauci o održivosti i industrijskom inženjerstvu fokusirale su se na metode nauke o životnoj sredini, upravljanje korporativnom održivošću i održive finansije.

Loading...

Relevantni članci i događaji

Možda će vas interesovati i:
Blog
nachhaltigkeit-dqs-wald aus vogelperspektive
Loading...

CO2 neutralnost: Kako se može postići

Blog
nachhaltigkeit-dqs-wald aus vogelperspektive
Loading...

Predstavljamo upravljanje klimom: primjer iz Njemačke

Blog
nachhaltigkeit-dqs-wald aus vogelperspektive
Loading...

Određivanje bilansa GHG koristeći ISO 14064-1