Umjetna inteligencija (AI) je postala sve raširenija u brojnim industrijama, transformirajući tradicionalne prakse i utirući put za inovacije i promjene. AI u automobilskoj industriji je imao posebno snažan uticaj. Uz napredak u AI u autonomnim automobilima, integracija AI ima značajne implikacije i za automobilsku industriju i za društvo u cjelini. Prema Osiguravajućem institutu za sigurnost na cestama, predviđa se da će Sjedinjene Države vidjeti oko 3,5 miliona autonomnih vozila na cestama do 2025., a broj će porasti na 4,5 miliona do 2030. Štaviše, predviđa se da će globalno automobilsko tržište umjetne inteligencije rasti na preko 25 milijardi dolara do 2030. godine, prema izvještaju Next Move Strategy Consulting. Takav eksponencijalni rast definiše potencijal AI u preoblikovanju automobilske industrije. U svjetlu ovih nalaza, postaje jasno da organizacije moraju prihvatiti inovacije koje dolaze s AI, istovremeno prepoznajući potencijalne rizike.

Kako se prave nove inovacije i tehnologije, osiguravanje sigurnosti i integriteta sistema sa AI pogonom je od ključnog značaja. Pouzdana razmjena za procjenu sigurnosti informacija (TISAX®️), koju je razvilo Njemačko udruženje automobilske industrije (VDA), nudi standardizirani okvir za procjenu i certifikaciju prakse informacione sigurnosti automobilskih kompanija i njihovih dobavljača. TISAX®️ procjena služi kao mjerilo za procjenu mjera sajber sigurnosti koje se provode u automobilskim organizacijama. Dovršavanjem ove procjene, kompanije mogu pokazati snažnu posvećenost zaštiti osjetljivih podataka i smanjiti rizike od sajber prijetnji povezanih sa integracijom umjetne inteligencije između ostalih oblasti. Na ovom blogu želimo vam pružiti uvide potrebne za navigaciju kroz razvojnu automobilsku industriju, istovremeno naglašavajući značaj okvira kao što je TISAX®️ u osiguravanju sigurnosti.

 

Implikacije AI u autonomnim automobilima

Kako automobilska industrija prihvata napredak tehnologija vođenih umjetnom inteligencijom, ona također mora biti svjesna pravnih i regulatornih izazova koji dolaze s njom.

 

Pravni pejzaž u razvoju

Kako pejzaž umjetne inteligencije napreduje, tako mora i pravni krajolik koji se bavi ovim novim tehnologijama. Dok se trenutni zakoni i propisi razlikuju u različitim jurisdikcijama, postoji rastuća potreba za standardizovanim upravljanjem u vezi sa primjenom i radom autonomnih vozila. Jedna siva zona je određivanje odgovornosti u slučaju nesreće u kojoj je učestvovalo autonomno vozilo. Prije samovozećih automobila bilo je jasno da će vozač snositi odgovornost za nesreću, ali šta je kada je auto vozilo samo? Ovo je jedno od mnogih razmatranja i izazova pravnog pejzaža u samovozećim automobilima. Druga pitanja kao što su procesi donošenja odluka AI tokom vožnje, prikupljanje podataka i infrastrukturni zahtjevi su neka od drugih hitnih pitanja u ovom novom napretku.

 

Usklađenost sa propisima i TISAX®️ procjena

Pored novih pravnih razmatranja, automobilske kompanije koje implementiraju umjetnu inteligenciju u svoja vozila također moraju upravljati propisima i standardima specifičnim za industriju. Jedan od najznačajnijih okvira u prostoru je TISAX®️ procjena, koji pruža standardizirani pristup ocjenjivanju i certificiranju prakse informacione sigurnosti automobilskih organizacija i dobavljača. Kako prikupljamo velike količine podataka kako bismo poboljšali učenje i poboljšanje AI, također moramo razmotriti poduzimanje potrebnih mjera opreza kako bismo zaštitili ove podatke od pada u pogrešne ruke. Da biste saznali više o najnovijem ažuriranju TISAX®️ i kako se prilagodio nedavnim tehnološkim promjenama, pročitajte naš blog: Novi ISA katalog 6.0 koji vrijedi od 1. aprila 2024.

 

 

Izazovi u usklađenosti i implementaciji

Unatoč prednostima okvira kao što je TISAX®️, automobilske organizacije se i dalje suočavaju s izazovima u rješavanju okruženja koje se brzo mijenja. Dinamična priroda AI tehnologije, uparena sa promjenljivim regulatornim zahtjevima, zahtijeva od organizacija da se prilagode i ažuriraju interne procese i sisteme. Štaviše, složenost sistema vođenih umjetnom inteligencijom također donosi sopstveni skup izazova kao što su transparentnost i razumijevanje algoritama umjetne inteligencije, rješavanje potencijalnih pristrasnosti u podacima i sve veća zabrinutost zbog sajber sigurnosnih prijetnji.

Prevazilaženje ovakvih izazova zahtijeva saradnju između sudionika, regulatora i dobavljača tehnologije kako bi se razvili neophodni regulatorni okviri i mehanizmi usklađenosti koji nastavljaju podsticati inovacije uz davanje prioriteta sigurnosti i privatnosti potrošača.

U rješavanju ovih zakonskih i regulatornih izazova, automobilske kompanije mogu iskoristiti okvire kao što je TISAX®️ kako bi osigurali odgovornu i etičku primjenu ovih AI tehnologija u autonomnim vozilima. Efikasnim rješavanjem ovih tema, automobilske kompanije mogu potaknuti povjerenje i transparentnost među potrošačima i sudionicima. Čineći to, oni također mogu iskoristiti sve prednosti transformativne moći AI dok se bave i umanjuju potencijalne rizike.

Loading...

Ekonomske mogućnosti i izazovi

Kako AI u automobilskoj industriji nastavlja da raste, ona također donosi dodatne ekonomske izazove i mogućnosti. Jedna od najvećih tema uključenih u AI je razmatranje pomjeranja poslova i poremećaja tržišta.

Integracija AI u automobilsku tehnologiju pokrenula je debatu o potencijalnom uticaju na zapošljavanje. Najveća zabrinutost oko raseljavanja posla vrti se oko dvije tradicionalne uloge: proizvodnje i vožnje. Iako su ove vrste poslova u opasnosti, AI također otvara mnoštvo drugih mogućnosti zapošljavanja kao što su razvoj umjetne inteligencije, analiza podataka i kibernetička sigurnost.

Osim toga, kako autonomni automobili postaju sve prisutniji, bit će neophodna potreba za vještim mehaničarima i tehničarima za održavanje ovih naprednih vozila. Kako automobilska industrija nastavlja da raste, važno je da se svi uključeni prilagode i nauče ove nove tehnologije kako bi ostali relevantni na profesionalnom i organizacijskom nivou.

Pored promjena u tradicionalnijim aspektima automobilske industrije, došlo je i do napretka i inovacija u novim područjima. Od platformi za dijeljenje vožnje do autonomnih usluga dostave, tehnologija pokretana umjetnom inteligencijom mijenja način na koji se vozila koriste, posjeduju i upravljaju. Ove prilagodbe predstavljaju izazove i prilike za automobilske kompanije dok se nastoje prilagoditi promjenjivim preferencijama i očekivanjima potrošača.

Kompanije koje prihvataju inovacije vođene umjetnom inteligencijom mogu steći konkurentsku prednost, dok se one koje se opiru promjenama suočavaju s rizikom da zaostanu. Uz sve promjene i napredak u tehnologiji, također mora postojati ravnoteža između rizika i nagrade. Dakle, u skladu s ovim inovacijama, također je ključno biti svjestan rizika i rješavati ih po potrebi.

Integracija automobilske umjetne inteligencije i automobilske industrije donosi novu eru inovacija i transformacije, preoblikujući način na koji su vozila dizajnirana i upravljana. Od autonomne vožnje do prediktivnog održavanja uz pomoć umjetne inteligencije, mogućnosti su naizgled beskrajne. Uz potencijalnu inovaciju dolaze i rizici, naglašavajući važnost propisa i okvira kao što je TISAX®️ u osiguravanju sigurnosti. Koje korake poduzimate da biste prihvatili transformativnu moć AI?

AI in the Automotive Industry, Robot handing person car keys
Loading...

Imate li još pitanja o TISAX®️ procjeni?

Steknite uvid u navigaciju kroz TISAX®️ proces procjene i osigurajte da je vaša organizacija dobro pripremljena da ispuni zahtjeve sigurnosti informacija u automobilskoj industriji.

Autor
Brooke Baker

Brooke Baker je marketing koordinator za DQS Inc. u Sjedinjenim Državama. Diplomirala je na Univerzitetu Gonzaga sa diplomom poslovne administracije i koncentracijom u marketingu. U svojoj ulozi u DQS-u, fokusira se na SEO, društvene mreže i analizu konkurencije.

Loading...

Relevantni članci i događaji

Možda će vas interesovati i:
Blog
Automotive Design Engineers Talking while Working on Electric Car Chassis Prototype. In Innovation L
Loading...

Nova IATF 16949 Pravila 6 - Ažuriranje 2024

Blog
Automotive Design Engineers Talking while Working on Electric Car Chassis Prototype. In Innovation L
Loading...

Ključne promjene pravila IATF certifikacije Ed6

Blog
datenschutz-it-blog-dqs-mensch bewegt digitale anzeige
Loading...

VDA ISA Katalog 5.1: Trenutna osnova za TISAX® procjene