Postizanje ISO 13485 certifikata je značajna prekretnica za svaku organizaciju uključenu u industriju medicinskih uređaja. Ovaj međunarodni standard osigurava da vaš sistem upravljanja kvalitetom (QMS) ispunjava stroge zahtjeve neophodne za usklađenost sa propisima i sigurnost proizvoda. Iako su zahtjevi u standardu jednostavni, planiranje je ključno kako bi se osiguralo da je QMS razvijen tako da ispuni poslovne planove pojedinačne organizacije i da se skupe greške mogu izbjeći pažljivim planiranjem.
Ovaj vodič je dizajniran da prođe kroz osnovne korake za uspostavljanje i održavanje QMS usklađenog sa ISO 13485 i dobijanje certifikata. Od razumijevanja regulatornih zahtjeva i razvoja robusnog QMS-a koji će obuhvatiti ove zahtjeve do provođenja internih auditora i odabira pravog certifikacijskog tijela, svaki korak je opisan kako bi vam pomogao da se krećete kroz proces certifikacije s povjerenjem. Bilo da ste novi u standardu ISO 13485 ili želite da nadogradite svoje procese, ovaj vodič pruža uvide i praktične savjete koji će vam pomoći na vašem putu.
Loading...

Korak 1: Razumijevanje zahtjeva ISO 13485 

Regulatorni zahtjevi po regijama

ISO 13485 navodi da certificirana organizacija mora razumjeti regulatorne zahtjeve gdje stavlja proizvod na tržište. Ovo uključuje nacionalne zahtjeve, kao što su obavijesti i klasifikacije uređaja, kao i tumačenja međunarodnih standarda, uključujući definicije.

Počnite tako što ćete se upoznati sa regulatornim zahtjevima specifičnim za regije u kojima namjeravate plasirati svoje medicinske uređaje na tržište. Međunarodne organizacije će morati da upravljaju različitim regulatornim pejzažima. U SAD-u ovo uključuje razumijevanje američke FDA publikacije 21 CFR dio 820, uključujući promjene koje su u toku koje uključuju zahtjeve sistema upravljanja kvalitetom međunarodnog standarda specifičnog za sisteme upravljanja kvalitetom medicinskih uređaja postavljenih prema ISO 13485:2016. U Evropskoj uniji (EU) zahtjevi su propisani u Regulativi 2017/745 (MDR) i Regulativi 2017/746 (IVDR) i fokusiraju se na sigurnost i performanse medicinskih uređaja. SAD i EU su najveća tržišta i mnoge druge jurisdikcije su usklađene s ovim zahtjevima, ali imaju svoje nijanse, kao što su japanski zakon o farmaceutskim poslovima (PAL), zahtjevi Australijske administracije za terapijsku robu (TGA), Uredba o medicinskim uređajima Velike Britanije, švicarska medicinska Uredba o uređajima i smjernice Regulatornog tijela za zdravstvene proizvode Južne Afrike (SAHPRA). Razumijevanje sličnosti (zajedničkih specifikacija) i nacionalnih razlika pomaže u dizajniranju sistema koji pojednostavljuje stavljanje i održavanje uređaja na više tržišta, podržavajući usklađenost i olakšavajući ulazak na tržište u različitim regijama.

Upravljanje životnim ciklusom proizvoda

Učinkovito upravljanje životnim ciklusom proizvoda ključno je za ISO 13485 certifikat. Tokom faze dizajna i razvoja, implementirajte rigorozne kontrole kao što su pregledi dizajna i aktivnosti verifikacije kako biste osigurali sigurnost i performanse vaših proizvoda. Integrišite prakse upravljanja rizicima kroz proces dizajniranja, identifikujući potencijalne rizike i implementirajući strategije ublažavanja.

U fazi proizvodnje uspostavite dobro definisane i kontrolisane proizvodne procese. Na primjer, osigurajte da postoje validirane procedure za sterilizaciju. Robusne mjere kontrole kvaliteta su također neophodne; provedite temeljna testiranja i inspekcije u različitim fazama proizvodnje kako bi potvrdili da su kriteriji ispunjeni. Ovo je posebno važno za tačnost dijagnostičkih testnih setova.

Kada je u pitanju instalacija i servisiranje, razvijte jasne procedure za postavljanje medicinskih uređaja kao što su MRI aparati i uspostavite programe održavanja kako bi uređaji kao što su infuzijske pumpe bili u optimalnom stanju. Nadzor nakon puštanja na tržište je bitan zahtjev u mnogim jurisdikcijama: uspostavite sisteme za prikupljanje i analizu povratnih informacija korisnika i podataka o učinku, kao i osiguranje usklađenosti sa zahtjevima regulatornog izvještavanja za bilo kakve sigurnosne probleme ili štetne događaje.

Na kraju, razvijte procedure za pravilno odlaganje medicinskih uređaja, uključujući hirurške instrumente za jednokratnu upotrebu, u skladu sa okolinskim propisima. Sveobuhvatnim razmatranjem ovih aspekata, vaš QMS ne samo da će ispuniti zahtjeve ISO 13485, već će biti i dobro pripremljen da bude u skladu sa lokalnim i međunarodnim regulatornim zahtjevima tokom cijelog životnog ciklusa proizvoda.

Iskoristite svoje znanje da uspostavite okvir na kojem ćete izgraditi svoj QMS, osiguravajući da su ispunjeni svi regulatorni aspekti i aspekti specifični za proizvod.

 

Korak 2: Razvoj sistema upravljanja kvalitetom (QMS)

Kreiranje poslovnika kvaliteta

Koristite okvir koji ste izgradili da kreirate poslovnik kvaliteta. Navedite opseg i svrhu vašeg QMS-a. Na primjer, ako vaša kompanija proizvodi pumpe za infuziju, poslovnik bi trebao detaljno opisati procese i procedure specifične za ove uređaje. Također bi trebao uključivati ​​politiku kvaliteta i ciljeve organizacije, naglašavajući posvećenost usklađenosti s propisima, zadovoljstvo kupaca i kontinuirano poboljšanje.

Pročitajte naš blog "Zašto je QM poslovnik ključan za standarde visokog kvaliteta" da otkrijete kako QM poslovnik može osigurati usklađenost i poboljšati vaše standarde kvaliteta.

Dokumentiranje operativnih procedura standarda (SOP)

Zatim razvijte i dokumentirajte Operativne procedure standarda (SOP) za kritične procese kao što su kontrola dizajna, upravljanje rizikom i kontrola zapisa. Rezultat ovih procedura treba da bude tehnička dokumentacija koja će omogućiti kreiranje proizvodnih dokumenata. Ovi dokumenti trebaju biti dovoljno detaljni: SOP za sterilizaciju hirurških instrumenata trebao bi specificirati uključene korake, opremu i provjere kvaliteta, kao i radne upute za specifične zadatke, kao što je sklapanje pejsmejkera, koji omogućavaju dosljednost i tačnost. Implementirati sistem kontrole dokumenata za upravljanje i ažuriranje QMS dokumentacije, osiguravajući da se svi dokumenti pregledaju, odobravaju i ažuriraju. Održavati evidenciju koja pokazuje usklađenost sa ISO 13485, uključujući zapise o obuci, izvještaje o auditu i zapise o korektivnim radnjama, te osigurati da su dostupni za audite.

Mapiranje i interakcija procesa

Mapiranje procesa je još jedan ključni aspekt. Identifikujte i iscrtajte ključne procese kao što su dizajn i razvoj, uključujući faze kao što su koncept, izvodljivost, dizajn i validacija. Na primjer, kompanija koja razvija novi protetski ekstremitet treba detaljno opisati svaku fazu od početnog koncepta do konačne validacije. Dokumentirajte proizvodne procese, kao što su rukovanje materijalom i montaža, kako biste osigurali jasnoću i dosljednost. Definišite kako procesi stupaju u interakciju i integrišu se sa cjelokupnim QMS-om.

Implementacija kontinuiranog poboljšanja s PDCA ciklusom

Integracija ciklusa Planiraj-Uradi-Provjeri-Djeluj (PDCA), dokazanog okvira za pokretanje kontinuiranog poboljšanja i održavanje brzog, efikasnog QMS-a, može pomoći u uspostavljanju uspješnog QMS-a.

PDCA ciklus uključuje:

  • Planiraj: Definišite jasne ciljeve koji se mogu primijeniti, dodijeliti potrebne resurse, postaviti vremenske okvire i uspostaviti metode. Na primjer, kompanija bi mogla imati za cilj da smanji vrijeme izlaska novog uređaja na tržište za 10% pojednostavljivanjem procesa dizajna. Ova faza uključuje postavljanje ciljeva, određivanje resursa (npr. budžet ili specijalizovano osoblje), uspostavljanje ključnih prekretnica i razvoj operativnih procedura (SOP) za vođenje procesa.
  • Uradi: Izvršite planirane procese, osiguravajući usklađenost sa vašom politikom kvaliteta. Ovo uključuje implementaciju novih procedura, obuku osoblja i efikasno upravljanje resursima. Na primjer, kada se uspostavi novi proces kontrole dizajna, trebao bi se primijeniti na razvoj prototipa, s timom obučenim o najnovijim tehnikama kontrole kvaliteta.
  • Provjeri: Kontinuirano pratite i mjerite performanse procesa i proizvoda. Ovo uključuje prikupljanje podataka o metrikama kao što su stope grešaka, preispitivanje performansi u odnosu na ciljeve i identificiranje područja za poboljšanje. Na primjer, uporedite stope grešaka prije i nakon implementacije novih kontrola kako biste pružili uvid u njihovu učinkovitost.
  • Djeluj: Na osnovu podataka o učinku, poduzmite korektivne i preventivne radnje za rješavanje problema i poboljšanje procesa. Ovo može uključivati ​​redizajn komponenti ili reviziju procedura kako bi se poboljšala efikasnost ili spriječili problemi koji se ponavljaju. Na primjer, ako redizajnirana komponenta i dalje uzrokuje probleme, možda će biti potrebno dodatno usavršavanje.

PDCA ciklus daje čvrstu osnovu za kontinuirani kvalitet i poboljšanje koje čini osnovu za ISO 13485 QMS. Implementacija ovog ciklusa kroz dizajn, razvoj i održavanje QMS-a vjerovatno će olakšati proces certifikacije.

Dodjeljivanje i trening resursa

Konačno, fokusirajte se na alokaciju resursa. Definišite uloge i odgovornosti unutar QMS-a, osiguravajući da osoblje razumije svoje dužnosti upravljanja kvalitetom. Na primjer, odredite osoblje koje će nadgledati kontrolu kvaliteta u proizvodnji medicinske opreme za snimanje i obezbijedite relevantnu obuku, kao što su zahtjevi ISO 13485 i interni auditi. Odredite neophodne resurse, uključujući opremu i objekte, za podršku QMS-u. Osigurajte da je oprema za kalibraciju dostupna za testiranje i da su objekti pravilno opremljeni za skladištenje i rukovanje proizvodima. Uspostavite procedure održavanja i kalibracije kako bi se osigurala pouzdanost opreme. Konačno, dodijelite budžet za razvoj i održavanje QMS-a, koji pokriva obuku, audite i ažuriranja procesa i opreme.

 

Korak 3: Provođenje Gap analize za ISO 13485 certifikaciju

Uzima standard ISO 13485 i dodaje bilo koji sadržaj uspostavljen u okviru razvijenom u koraku 1. Pregledajte vašu postojeću dokumentaciju sistema upravljanja kvalitetom (QMS), uključujući poslovnik kvaliteta, procedure, uputstva za rad i zapise, u odnosu na standard i dodatne zahtjeve. Na primjer, kada procjenjujete svoje procese kontrole dizajna za medicinski uređaj, uvjerite se da je vaša dokumentacija usklađena sa zahtjevima ISO 13485, kao i svim nacionalnim zahtjevima za jurisdikcije u kojima ćete slasirati svoje uređaje. Procijenite kritične procese kao što su razvoj proizvoda, upravljanje rizikom i kontrola kvaliteta.

Identifikacija područja usklađenosti

Identifikujte područja usklađenosti tako što ćete provjeriti da li je vaš QMS usklađen sa standardom ISO 13485 i relevantnim regulatornim zahtjevima. Pregledajte svoje procese post-tržišnog nadzora kako biste bili sigurni da ispunjavaju regulatorna očekivanja za praćenje i rješavanje neželjenih događaja, imajući u vidu različite zahtjeve za prikupljanje podataka i izvještavanje u različitim jurisdikcijama. Uporedite svoje interne prakse sa zahtjevima ISO 13485 da biste utvrdili neslaganja.

Dokumentiranje nedostataka i kreiranje izvještaja o Gap analizi 

Dokumentirajte sve praznine između vašeg trenutnog QMS-a i standarda ISO 13485. Ovo može uključivati ​​neusklađenosti, kao što je nepotpuna dokumentacija o upravljanju rizikom, ili neefikasnost procesa, kao što su neadekvatni interni auditi. Kreirajte izvještaj o analizi nedostataka koji sažima vaše nalaze, uključujući identificirana odstupanja i područja za poboljšanje, te dajte prioritet tim prazninama na osnovu njihovog utjecaja na usklađenost i kvalitet proizvoda.

Razvoj i implementacija akcionog plana

Izradite detaljan akcioni plan za rješavanje identificiranih nedostataka. Definišite specifične korektivne radnje, kao što su ažuriranje procedura verifikacije dizajna ili poboljšanje prakse dokumentacije, kao i dodeljivanje odgovornosti relevantnim članovima tima. Na primjer, odredite tim koji će revidirati poslovnike kvaliteta na osnovu nalaza analize nedostataka. Uspostavite vremenski okvir za implementaciju korektivnih radnji, uključujući rokove za ažuriranje i sesije obuke, i definišite prekretnice za praćenje napretka.

Redovno nadgledajte napredak kako biste osigurali da se korektivne mjere efikasno provode. Provedite periodične preglede kako biste potvrdili da se poštuju ažurirane procedure i da su nedostaci riješeni. Uspostavite povratnu spregu da biste procijenili učinkovitost korektivnih mjera i izvršili potrebna prilagođavanja. Na primjer, prikupite povratne informacije osoblja o novim procedurama i riješite sve probleme koji se pojave kako biste osigurali stalnu usklađenost i poboljšanje.

 

Korak 4: Implementacija potrebnih promjena

Nakon što se završi analiza nedostataka i identifikuju korektivne radnje, sljedeći korak je efikasna implementacija ovih promjena. Počnite tako što ćete pratiti svoj proces upravljanja promjenama kako biste revidirali postojeće procedure ili kreirali nove kako biste riješili identificirane nedostatke. Na primjer, ako su vaše procedure upravljanja rizikom bile nedovoljne, ažurirajte ih kako biste uključili sveobuhvatniju procjenu rizika i strategije ublažavanja. Osigurajte da je sva dokumentacija pravilno kontrolisana, praćena i verzionirana s robusnim sistemom kontrole dokumenata.

Poboljšajte radna uputstva kako biste bili sigurni da su detaljna, jasna i usklađena sa zahtjevima ISO 13485. Na primjer, dajte eksplicitne upute o rukovanju neusklađenim proizvodima kako biste osigurali dosljednost. Učinite ove upute lako dostupnim, po mogućnosti putem digitalnih platformi, kako bi svo relevantno osoblje imalo najnovije informacije.

Obuka je od vitalnog značaja u ovoj fazi. Ponudite ciljanu obuku o novim ili revidiranim procedurama. Na primjer, ako su procesi validacije dizajna ažurirani, obučite zaposlenike o ovim novim zahtjevima. Dokumentirajte sesije obuke, uključujući prisustvo i povratne informacije, kako biste osigurali usklađenost i procijenili učinkovitost. DQS akademija nudi kurseve obuke za ISO 13485 koji mogu podržati ovaj napor.

Integrišite promjene u svakodnevno poslovanje osiguravajući da se nove procedure dosljedno poštuju. Pažljivo pratite njihovu primjenu i komunicirajte promjene sa zainteresiranim stranama putem internih dopisa ili sastanaka. Prikupite povratne informacije kako biste identificirali probleme i izvršili potrebna prilagođavanja. Na primjer, prikupite podatke o upotrebljivosti ažuriranih radnih uputa.

Konačno, uspostavite metriku učinka za mjerenje efektivnosti promjena. Pratite ključne indikatore učinka koji se odnose na kontrolu kvaliteta i provodite redovne preglede kako biste procijenili da li nove procedure poboljšavaju rezultate. Prilagodite procese na osnovu rezultata praćenja i povratnih informacija, uključujući najbolje prakse i naučene lekcije kako biste stalno poboljšavali svoj QMS.

 

Korak 5: Provođenje internog audita

Planiranje i zakazivanje internog audita

Počnite sa uspostavljanjem jasnog plana internog audita koji definiše opseg i ciljeve zasnovane na oblastima koje je potrebno pregledati. Na primjer, kada se fokusirate na nove procedure kontrole dizajna, osigurajte da se to odražava u planu audita. Postavite raspored kako biste sistematski pokrili sve relevantne oblasti QMS-a i odaberite auditore s iskustvom sa zahtjevima ISO 13485.

Provođenje audita i izvještavanje

Tokom audita koristite kontrolnu listu kako biste sveobuhvatno pokrili sve ključne oblasti. Vodite razgovore sa osobljem kako biste procijenili pridržavanje procedura, kao što je provjera procesa rješavanja pritužbi. Prikupite dokaze kroz preglede dokumenata i zapažanja, kao što je provjeravanje zapisa o validaciji dizajna kako biste osigurali usklađenost sa ISO 13485.

Dokumentirajte svoje nalaze u audit izvještaju, naglašavajući neusklađenosti i područja za poboljšanje. Na primjer, ako se identifikuju praznine u kontroli dokumenata, detaljno ih opišite i preporučite korektivne radnje. Komunicirajte značajne probleme najvišem rukovodstvu i razvijte akcioni plan za njihovo rješavanje. Na primjer, ako je obuka osoblja neadekvatna, pripremite plan za poboljšanje programa obuke. Najviše rukovodstvo će dokumentirati njihove odluke u svom zapisniku o pregledu menadžmenta.

Nakon audita, osigurajte da se korektivne radnje efikasno implementiraju. Na primjer, revidirajte procesnu dokumentaciju i obezbijedite obuku osoblja po potrebi. Nadgledajte ove radnje kako biste potvrdili da rješavaju probleme i spriječili njihovo ponavljanje i redovno ažurirajte proces internog audita kako biste održali njegovu relevantnost i djelotvornost.

 

Korak 6: Odabir certifikacijskog tijela

Odabir pravog certifikacijskog tijela nije samo kritičan za postizanje ISO 13485 certifikata, već i za omogućavanje nesmetanog uvođenja na tržište. Akreditirano tijelo, poput DQS-a, izvršit će nezavisnu procjenu vašeg Sistema upravljanja kvalitetom (QMS) kako bi potvrdio usklađenost sa ISO 13485. Nadalje, naše međunarodne kancelarije pružaju usluge certifikacije obavezne za ulazak na određena tržišta, kao što su Kanada i EU, i koji podržavaju ulazak u druge zemlje.

Akreditacija osigurava visoke standarde kompetentnosti i nepristrasnosti. Akreditirana tijela ispunjavaju stroge kvalifikacije i slijede dosljedne procedure, povećavajući pouzdanost i kredibilitet procesa certifikacije. Njihova certifikacija je široko priznata od strane regulatornih tijela, kolega iz industrije i kupaca, što olakšava pristup globalnom tržištu. Akreditacija također garantuje rigorozne evaluacije i kontinuirano praćenje, dodajući samopouzdanje procesu certifikacije i podržavajući kontinuirano poboljšanje.

DQS se ističe velikom stručnošću u certifikaciji medicinskih uređaja i vrhunskoj akreditaciji. Naši auditori su visoko obučeni i akreditirani od strane priznatih autoriteta kao što su Međunarodni forum za akreditaciju (IAF), DaKKs i SANAS, osiguravajući pouzdane i globalno poštovane procjene.

 

Korak 7: Planiranje projekta

QMS procjena

Počnite tako što ćete osigurati da je sva dokumentacija Sistema upravljanja kvalitetom (QMS) potpuna, tačna i ažurna. Ovo uključuje vaš poslovnik kvaliteta, procedure, radne upute i zapise. Na primjer, pobrinite se da su vaše procedure kontrole dizajna temeljito dokumentirane i da odražavaju sva nedavna ažuriranja. Organizujte svu relevantnu dokumentaciju sistematski, čineći je lako dostupnom auditorima. Ova organizacija će omogućiti lakši proces pregleda, pomažući u spriječavanju kašnjenja ili problema tokom revizije.

Trening

Zatim se fokusirajte na obuku osoblja. Osigurajte da su zaposleni dobro upoznati sa zahtjevima ISO 13485, procesima QMS-a i njihovim specifičnim ulogama u procesu audita. Efikasna obuka je ključna za osiguranje da vaš tim razumije očekivanja standarda i da može jasno pokazati usklađenost tokom audita. Osigurajte ciljanu obuku za ključno osoblje, kao što su oni uključeni u kontrolu kvaliteta ili upravljanje rizikom. Ova priprema će ih osposobiti da sa povjerenjem odgovaraju na pitanja auditora i pruže potrebne dokaze.

 

Korak 8: Certifikacijski audit

Priprema

Priprema za audit uključuje zakazivanje sa certifikacijskim tijelom, potvrđivanje opsega i zahtjeva, te osiguravanje da su sva potrebna dokumentacija i resursi na mjestu.

Audit

Audit se odvija u dvije definisane faze:

  • Faza 1 audita: pregled vaše QMS dokumentacije kako bi se ocijenila potpunost i adekvatnost vaših politika kvaliteta, procedura i zapisa. Ova faza omogućava auditoru da razumije vaš QMS i pripremi se za audit druge faze. Nakon završetka, auditor daje povratne informacije o svim nedostacima koji bi trebali biti adresirani prije faze 2 audita. Za visokorizične medicinske uređaje, ovaj audit se provodi na licu mjesta.
  • Faza 2 audita: Procena implementacije i efikasnosti vašeg QMS-a na licu mjesta, gdje auditori procjenjuju koliko dobro su vaši procesi izvršeni i da li ispunjavaju zahtjeve ISO 13485. Morate pružiti dokaze o usklađenosti, kao što su podaci o performansama procesa i zapisi, i odmah riješiti sve neusklađenosti, saopštavajući korektivne radnje certifikacijskom tijelu.

Konačni pregled i odluka o certifikaciji

Kada je audit završen, certifikacijsko tijelo vrši konačni pregled i donosi odluku o certifikaciji. Ovaj proces uključuje detaljan pregled vašeg QMS audita i sve korektivne radnje za adresiranje uočenih neusklađenosti. Ako vaš QMS ispunjava zahteve ISO 13485, certifikacijsko tijelo će izdati ISO 13485 certifikat.

Održavanje certifikata i adresiranje neusklađenosti

Održavanje ISO 13485 certifikata i rješavanje neusklađenosti zahtijeva posvećenost kontinuiranom poboljšanju i rigoroznom upravljanju. Redovni pregled i ažuriranje vašeg sistema upravljanja kvalitetom (QMS) osigurava njegovu stalnu efikasnost i usklađenost. Praćenjem ključnih indikatora učinka, možete proaktivno identificirati područja za poboljšanje. Periodični nadzorni auditi su ključni za potvrdu da je vaš QMS usklađen sa standardima ISO 13485 i za procjenu svih promjena napravljenih od posljednjeg audita.

Kada se pojave neusklađenosti, neophodno je da ih odmah dokumentujete, provedete detaljnu analizu uzroka i primjenite korektivne i preventivne radnje za adresiranje i spriječavanje ponavljanja. Redovni pregledi rukovodstva su neophodni da bi se procijenio učinak QMS-a, efikasnost korektivnih radnji i da bi se alocirali resursi za kontinuirano poboljšanje. Održavanje detaljne evidencije o auditima, neusklađenostima, korektivnim radnjama i pregledima menadžmenta podržava transparentnost i pojednostavljuje buduće audite. Saradnja s vašim certifikacijskim tijelom za stalne povratne informacije i smjernice osigurava da ostanete u toku sa zahtjevima ISO 13485 i održavate visoke standarde kvaliteta i usklađenosti.

Zaključak

Postizanje ISO 13485 certifikata je više od samo vježbe usklađenosti; to je predanost kvaliteti i sigurnosti u industriji medicinskih uređaja. Prateći korake navedene u ovom vodiču – razumijevanje regulatornih zahtjeva, razvoj robusnog QMS-a, provođenje temeljite analize nedostataka, implementiranje neophodnih promjena i uključenje u rigorozne audite – vaša organizacija ne samo da može ispuniti stroge zahtjeve standarda ISO 13485, već i poboljšati njegovu ukupnu operativnu efikasnost i tržišnu konkurentnost.

Održavanje certifikata zahtijeva stalnu budnost, kontinuirano poboljšanje i proaktivan pristup rješavanju neusklađenosti. Redovno ažuriranje vašeg QMS-a, dosljedna obuka i periodični nadzorni auditi će osigurati da vaši procesi ostanu efikasni i usklađeni sa regulatornim standardima koji se razvijaju. Ugrađivanjem ovih praksi u kulturu vaše organizacije, ne samo da ćete podržati visoke standarde potrebne za ISO 13485 certifikat, već ćete svoju kompaniju pozicionirati kao lidera u isporuci sigurnih, pouzdanih i visokokvalitetnih medicinskih uređaja.

ISO 13485 certifikacija

Osigurajte globalnu usklađenost sa ISO 13485 i ubrzajte svoj ulazak na tržište. Kontaktirajte nas danas za stručnu podršku i besprijekoran proces certifikacije!

Kon­tak­tira­jte nas!
Autor
Francois Labuschagne

Standardi su vrijedni 'graditelji povjerenja', jačajući sigurnost koja daje značenje riječima kao što su: sigurno, zdravo, etika, kvalitet, okolinski prihvatljivo, društveno odgovorno i održivo.

Loading...