U zdravstvenom okruženju koje se stalno mijenja, inovacije su kritične. Softver kao medicinski uređaj (SaMD) trenutno je u prvom planu, pružajući inovativna rješenja za brigu o pacijentima, donošenje kliničkih odluka i pružanje zdravstvene zaštite. Pogledajmo prirodu SaMD-a, regulatorni pejzaž i kako on mijenja zdravstvenu zaštitu.

Šta je "Softver kao medicinski uređaj" (SaMD)?

SaMD se odnosi na medicinski softver koji je namijenjen da se koristi u jednu ili više medicinskih svrha koje obavljaju ove svrhe, a da nisu dio hardverskog medicinskog uređaja. Sadrži aplikacije za dijagnozu, terapiju, praćenje i prevenciju bolesti. Sa brzim napretkom digitalnih zdravstvenih tehnologija, SaMD transformira zdravstvenu zaštitu poboljšavajući ishode pacijenata i optimizirajući kliničke operacije. 

Regulatorni pejzaž za SaMD je složen, a Međunarodni forum medicisnkih uređaja (IMDRF) uspostavlja standarde za sigurnost i efikasnost. Razumijevanje ovih pravila je ključno za programere, proizvođače i pružaoce zdravstvenih usluga koji žele osigurati usklađenost i donijeti inovativna rješenja na tržište. FDA-ov Akcioni plan za inovacije u digitalnom zdravstvu i IMDRF-ov SaMD: Primjena sistema upravljanja kvalitetom služe kao okviri za razvoj, validaciju i post-market nadzor SaMD proizvoda, osiguravajući da oni zadovoljavaju visoke kriterije sigurnosti i performansi.

Klasifikacioni kriteriji za SaMD

SaMD proizvodi su klasifikovani na osnovu njihove predviđene upotrebe i rizika za pacijenta. Postoje tri klasifikacije:

- Scenariji niskog rizika uključuju jednostavno skladištenje podataka ili proračune.

- Umjereni rizik: dijagnostička pomoć ili planiranje liječenja.

- Visok rizik: Kontrolisanje uređaja za održavanje života ili donošenje kritičnih odluka.

Precizna klasifikacija podržava odgovarajuću regulatornu kontrolu, štiti sigurnost pacijenata i potiče inovacije. Svaka klasifikacija zahtijeva različite nivoe dokaza i ispitivanja, pri čemu visokorizični uređaji prolaze temeljnije testiranje kako bi se osigurala sigurnost pacijenata.

Razumijevanje puteva ocjenjivanja usklađenosti

Putevi ocjenjivanja usklađenosti za SaMD proizvode variraju u zavisnosti od njihove ocjene rizika.

- Nizak rizik: 510(k) odobrenje, dokazivanje ekvivalencije sa tržišnim proizvodom.

- Umjeren do visok rizik: odobrenje prije tržišta (PMA) sa opsežnim dokazom o sigurnosti i djelotvornosti.

Potreban je snažan sistem upravljanja kvalitetom (QMS) koji pokriva sve faze razvoja, od dizajna do post-tržišnog nadzora. Ovo uključuje upravljanje rizikom, provjeru valjanosti softvera i procedure kibernetičke sigurnosti koje su ključne za zaštitu podataka o pacijentima i osiguravanje integriteta softvera.

Kretanje kroz izazove kliničke evaluacije za SaMD

Klinički pregled SaMD-a predstavlja komplikacije zbog njegovog dinamičkog karaktera. Česte promjene i prilagođavanja zahtijevaju stalnu validaciju. Proizvođači moraju biti svjesni i modificirati svoje taktike kako se regulatorna pravila razvijaju. Ovaj proces se u velikoj mjeri oslanja na dokaze iz stvarnog svijeta i uzima u obzir netradicionalne izvore podataka. Podaci iz stvarnog svijeta iz elektronskih zdravstvenih kartona i registara pacijenata, na primjer, mogu se koristiti za dopunu kliničkih ispitivanja i sticanje potpunije slike performansi softvera u različitim grupama pacijenata.

Depositphotos_298305132_XL 1.jpg
Loading...

Studije slučaja: Inovativni SaMD proizvodi

Proizvodi koji su certificirani od strane DQS MED:

- Simq GmbH: Kompanija specijalizovana za softver za medicinske simulacije za poboljšanje kliničke obuke i poboljšanje ishoda pacijenata.

- Haag-Streit AG: Poznat po svojim visoko preciznim oftalmološkim instrumentima i uređajima, koji doprinose napretku njege očiju širom svijeta.

- b-rayZ AG: Fokusira se na softver koji pokreće AI za poboljšanje skrininga i dijagnostike raka dojke.

- Picterus AS: Razvija mobilna rješenja za rano otkrivanje i praćenje žutice novorođenčadi.

- Ai Medical AG: Inovira u dijagnostičkim alatima koji se pokreću pomoću umjetne inteligencije i alatima za podršku odlučivanju za zdravstvene radnike.

- GN Hearing A/S: Pruža napredna rješenja slušnih pomagala za poboljšanje kvaliteta života za osobe sa oštećenjem sluha.

- VideaHealth, Inc.: Koristi AI za poboljšanje stomatološke dijagnostike, osiguravajući precizniju i efikasniju stomatološku njegu.

Ove studije slučaja naglašavaju različite aplikacije SaMD-a i pokazuju njegovu sposobnost da poveća tačnost dijagnoze, poboljša praćenje pacijenata i omogući prilagođene pristupe liječenju.

Globalni regulatorni pejzaž

Regulatorni kriteriji za SaMD se razlikuju globalno. Pokušaji harmonizacije od strane organizacija kao što je IMDRF imaju za cilj da pojednostave ove propise, ali nejednakosti i dalje postoje. Kretanje kroz više regulatornih sistema zahtijeva temeljno razumijevanje i stratešku pripremu. Zemlje poput EU imaju svoje regulatorne organizacije, poput Evropske agencije za lijekove (EMA), koje nameću različite standarde. Kako globalni zdravstveni sistemi implementiraju SaMD, međunarodna koordinacija i pridržavanje lokalnih pravila će postati vitalniji.

 

Prihvatanje AI i mašinskog učenja: budući trendovi u regulaciji SaMD-a

Budući trendovi u regulaciji SaMD-a uključuju nove tehnologije kao što su AI i mašinsko učenje, koje pokreću inovacije. Regulatorni okviri se moraju razviti kako bi se prilagodili ovim napretcima, koristeći pristup zasnovan na riziku i naglašavajući kompletno upravljanje životnim ciklusom proizvoda. Saradnja između regulatora, proizvođača i sudionika ključna je za promovisanje inovacija uz istovremeno zaštitu pacijenata. Na primjer, adaptivni algoritmi u SaMD-u vođenom umjetnom inteligencijom zahtijevaju kontinuirano učenje i ažuriranje, stvarajući dodatne probleme regulatornim agencijama kako bi garantovali da ovi sistemi ostanu sigurni i efikasni tokom vremena.

Strategije usklađenosti sa propisima

- Rano planiranje: Integrišite regulatorne zahtjeve od početka razvoja.

- Angažman: Otvorena komunikacija s regulatornim agencijama, ovlaštenim tijelima kao što je DQS.

- Upravljanje kvalitetom: Uspostaviti i održavati efikasan QMS.

- Temeljno testiranje: Provedite temeljno testiranje i validaciju.

- Dokumentacija: Vodite detaljnu i tačnu evidenciju.

Praćenje ovih taktika omogućava programerima da efikasnije prođu kroz regulatorni pejzaž, osiguravajući da njihovi SaMD proizvodi ispunjavaju sve relevantne kriterije i pružaju sigurna, pouzdana rješenja na tržištu.

SaMD je promjena paradigme u zdravstvu, pružajući nove izglede za bolju njegu pacijenata i operativnu efikasnost. Dok pregovaramo o regulatornom okruženju, ostajemo posvećeni balansiranju inovacija sa strogim standardima. Sa SaMD-om možete prihvatiti budućnost zdravstvene zaštite osiguravajući usklađenost i korištenjem najsavremenije tehnologije za poboljšanje ishoda pacijenata. Buduća evolucija SaMD-a ovisit će o našoj sposobnosti da odgovorno uvodimo inovacije, slijedimo regulatorne smjernice i držimo sigurnost pacijenata na čelu svih razvoja.

Autor
Hiroaki KANKI, Ph.D.

Hiroaki Kanki je odgovoran za RAM zadatke u DQS Japan. Ima doktorat u biologiji i bio je temeljni istraživač prije nego što se pridružio DQS Japan. Njegove istraživačke oblasti uključivale su onkologiju, neuronauku i regenerativnu medicinu, a radio je u institucijama kao što su Institut za nauku o mozgu Instituta za fizička i hemijska istraživanja (RIKEN) i Medicinski fakultet Univerziteta Keio u Japanu.

Loading...

Relevantni članci i događaji

Možda će vas interesovati i:
Blog
Blog Risk Management in Medical Devices
Loading...

Upravljanje rizikom u industriji medicinskih uređaja

Blog
What is a quality management manual picture document cloud blog
Loading...

Zašto je QM poslovnik ključan za standarde visokog kvaliteta

Blog
Classification, Medical Devices, MDR, file,
Loading...

Razumijevanje klasifikacije medicinskih uređaja prema EU MDR