Upravljanje rizikom je ključno za učinak i sigurnost medicinskih uređaja, a samim tim i za uspjeh proizvođača i njihovih dobavljača. Regulatorno odobrenje zahtijeva identifikaciju, analizu i ublažavanje potencijalnih opasnosti tokom životnog ciklusa proizvoda, od dizajna i razvoja do proizvodnje i aktivnosti nakon stavljanja na tržište. Učinkovito upravljanje rizikom povećava sigurnost proizvoda, osigurava usklađenost i smanjuje vjerovatnoću opoziva, pravnih problema i štete po reputaciju. Sistematski se baveći rizicima, proizvođači osiguravaju pouzdanost i efikasnost uređaja, podstičući povjerenje među zdravstvenim radnicima i pacijentima uz istovremeno održavanje konkurentske prednosti.
Blog Risk Management in Medical Devices
Loading...

Upravljanje rizikom: Osnovna komponenta za poslovno osiguranje

Upravljanje rizikom za proizvođače medicinskih uređaja uključuje identifikaciju, analizu i kontrolu rizika kako bi se osigurala sigurnost i efikasnost tokom njihovog životnog ciklusa. ISO 14971, nudi sveobuhvatan okvir za ovaj proces. Integracija ISO 14971 u sistem upravljanja kvalitetom definisan ISO 13485 osigurava sistematsko upravljanje rizikom u svim procesima i od suštinskog je značaja za usklađenost sa propisima i odobrenje tržišta.

Ključni koraci u procesu upravljanja rizicima su:

1. Identifikacija rizika: Odredite potencijalne rizike u dizajnu, proizvodnji i upotrebi.

2. Analiza rizika: Procijenite ozbiljnost i vjerovatnoću identificiranih rizika.

3. Kontrola rizika: Provedite mjere za ublažavanje ili eliminisanje rizika.

4. Praćenje rizika: Redovno procenjujte i nadgledajte efikasnost upravljanja rizikom.

5. Kontinuirano poboljšanje: Prilagodite upravljanje rizicima na osnovu novih uvida ili promjena.

Efikasne tehnike upravljanja rizikom

Implementacija efikasnih tehnika upravljanja rizikom je ključna za sigurnost i pouzdanost medicinskih uređaja. Nekoliko alata i metoda može poboljšati strategije kontrole rizika unutar sistema upravljanja kvalitetom (QMS):

1. Analiza načina i efekata neuspjeha (FMEA): Sistematski ispituje potencijalne načine neuspjeha i njihove efekte, identifikujući ranjivosti u ranom dizajnu i razvoju.

2. Analiza stabla grešaka (FTA): Određuje potencijalne uzroke i kombinacije događaja koji dovode do neželjenih rezultata, nudeći odozgo prema dolje, deduktivni pristup razumijevanju osnovnih uzroka kvarova.

3. Matrica rizika: Kategorizira rizike na osnovu vjerovatnoće i ozbiljnosti, dajući prioritet naporima i pružajući vizuelni prikaz rizika radi lakše procjene i komunikacije.

4. Broj prioriteta rizika (RPN): kvantitativno daje prioritet rizicima prema ozbiljnosti, pojavi i stepenu otkrivanja, naglašavajući najkritičnije rizike kojima je potrebna hitna pažnja.

Dokumentiranje i monitoring

Odgovarajuća dokumentacija je neophodna za efikasno upravljanje rizikom i usklađenost sa propisima. Ključni dokumenti uključuju:

1. Plan upravljanja rizikom: opisuje strategije, procese i resurse za uspješno upravljanje rizikom.

2. Izvještaj o upravljanju rizicima: Detalji o rezultatima akcija upravljanja rizikom za određene uređaje ili procese.

3. Fajl upravljanja rizikom: Sastavlja sve dokumente i zapise koji se odnose na aktivnosti upravljanja rizikom.

Redovna procjena i praćenje operacija upravljanja rizicima osiguravaju da proces ostane efikasan i aktuelan. To omogućava proizvođačima da odgovore na promjene u životnom ciklusu proizvoda i kontinuirano poboljšavaju svoj QMS.

Rješavanje uobičajenih izazova

Integracija upravljanja rizikom u QMS može biti izazovna. Uobičajeni problemi uključuju nedostatak kulture upravljanja rizikom, izolovane procese, nedovoljnu obuku i resurse, neadekvatnu menadžersku podršku i probleme sa dokumentacijom. Prevazilaženje ovih barijera zahtijeva strateški pristup:

1. Izgradite kulturu svijesti o riziku: Njegujte okruženje u kojem je upravljanje rizikom prioritet i gdje su svi uključeni. Ovo je olakšano osiguravanjem da svi razumiju zašto je svijest o riziku važna za sigurnost pacijenata.

2. Obezbijediti odgovarajuću obuku: Opremite osoblje znanjem i vještinama neophodnim za efikasno upravljanje rizikom.

3. Osigurajte predanost menadžmenta: Osigurajte snažnu i vidljivu podršku rukovodstva da biste dali prioritet inicijativama za upravljanje rizikom.

4. Usvojite rigorozne metode dokumentacije i sljedivosti: Implementirati robusnu dokumentaciju za održavanje jasne i sveobuhvatne evidencije o svim aktivnostima upravljanja rizikom.

Zaključak

Upravljanje rizikom prema ISO 14971 je od suštinskog značaja za usklađenost, sinergijski dopunjujući ISO 13485 QMS. Dok ISO 13485 nudi usklađenost s propisima, poboljšanu sigurnost proizvoda, povećano povjerenje kupaca i konkurentsku prednost, ISO 14971 se fokusira na identifikaciju, procjenu i ublažavanje potencijalnih prijetnji po poslovanje, finansije ili reputaciju organizacije. Zajedno, ovi standardi spriječavaju poremećaje i osiguravaju kontinuitet i pouzdanost poslovanja.

Implementacija oba standarda štiti imovinu organizacije, povećava povjerenje sudionika i podstiče kulturu stalnog poboljšanja i otpornosti. Demonstriranje usklađenosti sa ISO 13485 i efikasno upravljanje rizikom jasno je kroz ISO 13485 certifikat. Odabir akreditovanog provajdera certifikacije olakšava ulazak na međunarodno tržište. Robusni QMS osigurava da su proizvodi sigurni i efikasni, minimizirajući incidente i povećavajući povjerenje kupaca. Usklađivanje sa ISO 13485 također podstiče kontinuirano poboljšanje, usavršavanje procesa i ponude, te podstiče rast i inovacije.

Autor
Hiroaki KANKI, Ph.D.

Hiroaki Kanki je odgovoran za RAM zadatke u DQS Japan. Ima doktorat u biologiji i bio je temeljni istraživač prije nego što se pridružio DQS Japan. Njegove istraživačke oblasti uključivale su onkologiju, neuronauku i regenerativnu medicinu, a radio je u institucijama kao što su Institut za nauku o mozgu Instituta za fizička i hemijska istraživanja (RIKEN) i Medicinski fakultet Univerziteta Keio u Japanu.

Loading...

Relevantni članci i događaji

Možda će vas interesovati i:
Blog
MDSAP Audit Approach Enhancing Supplier Selection in Purchasing
Loading...

MDSAP audit pristup: Poboljšanje odabira dobavljača u nabavci

Blog
What is a quality management manual picture document cloud blog
Loading...

Zašto je QM poslovnik ključan za standarde visokog kvaliteta

Blog
Classification, Medical Devices, MDR, file,
Loading...

Razumijevanje klasifikacije medicinskih uređaja prema EU MDR